Tijdens onze eerste daguitstap na een “jarenlange” onderbreking, verkennen we onder de deskundige begeleiding van ons collega-bestuurslid en erkende “stroppendrager” Wilfried Van Tulder opnieuw een onbekend stukje van Gent.
Gezien de goede bereikbaarheid kiezen we voor een verplaatsing per trein.
De uurregeling van de trein vanuit Leuven en terug, alsook informatie over de stadstrams, mag je verwachten in de bevestigingsbrief.
In de voormiddag wandelen we rond het Gravensteen en in het Patershol.
Het Patershol, een gebied van ca. 4.5 ha, is een wijk met een gesloten stratenpatroon dat het uit de Middeleeuwen heeft bewaard.
Tegenwoordig is het een woonwijk met heel wat kleine cafés en restaurantjes, en verder o.a. een ontmoetingscentrum voor senioren, het Caermersklooster en het Huis van Alijn (zie foto).
Na een vrij middagmaal (rond de Korenmarkt “val” je over restaurants en eethuisjes) spreken we af om 13u45 op het Veerleplein aan de poort van het Gravensteen.
Tijdens de namiddag worden we rondgeleid in de Sint-Jacobskerk door gids Marc Beyaert, auteur van een boek over deze kerk.
Naar goede gewoonte sluiten we af met een drankje (inbegrepen).
In 1093 werd in Gent een kapelkerk gebouwd ter ere van de Heilige Jacobus, de oudste kerk die gewijd is aan deze heilige in de hele Benelux.
Het ontstaan ervan situeert zich in de context van de ontluikende bedevaarten naar SintJacob in Compostela.
Met het verhaal van de Heilige Jacobus en de bedevaarten als uitgangspunt, komen we te weten wat er met, in en rond deze kerk gebeurde in de bijna duizend jaar sedert haar oprichting.
Ons volledig programma ziet er als volgt uit:
De inschrijvingsprijs bedraagt 11 EUR per persoon incl. het drankje achteraf.
Inschrijven kan tot 10 april via het inschrijvingsformulier.
Om praktische redenen hanteren we een maximum van 25 personen.
Je inschrijving is definitief na betaling.